Asiakastarina

Itä-Suomen seurakunnille tehtiin Suomen laajin SD-WAN-toimipisteverkko

”Aiemmin verkkoon ei ollut näkyvyyttä eikä muutosten tekeminen ollut joustavaa. Nyt me tiedämme koko ajan mikä verkon tilanne on ja voimme reagoida asioihin itse.”

Asioiden hoito siirtyy verkkoon, eikä kirkko ole tässä asiassa poikkeus. Vaikka rukousta ei voi lähettää webbilomakkeella, esirukouspyynnön voi. ”Olipa kyse varsinaisista kirkollisista tehtävistä, kuten hautaamisesta tai kastetoimituksesta, tai hallinnollisista tehtävistä, niin kyllä niissä kaikissa hyödynnetään tänä päivänä jo verkkoteknologiaa”, kertoo Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän tietohallintopäällikkö, Pekka Laukkarinen.

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän alaisuudessa toimivalla Itä-Suomen IT-aluekeskuksella on laajalla alueella yli 150 toimipistettä, joihin kaikkiin tarvitaan verkkoyhteys. ”Siitä koko projekti oikeastaan lähti liikkeelle. Oli myös aika uudistaa vanha verkkoinfrastruktuuri langattomaksi, joustavammaksi ja nopeammaksi”, toteaa Tietokeskuksen myyjä, Kimmo Lahti.

”Kirkolla on monenlaisia toimipisteitä, kuten esimerkiksi nuorisotiloja, hautausmaiden toimipisteitä ja tietysti kirkkoja. Niiden kaikkien täytyy olla yhteydessä toisiinsa ja lisäksi sekä kirkkohallituksen että IT-aluekeskuksen palvelimiin”, Laukkarinen kertoo tarpeesta.

Kattavuutta, langattomuutta, tietoturvaa ja kustannussäästöjä

Toimipisteisiin rakennettiin Suomen suurin SD-WAN-verkko Ciscon Meraki-teknologialla. ”Meraki on uusi, pilvihallittu tietoliikennearkkitehtuuri. Sen yksi elementti on SD-WAN, joka on uudenlainen tapa toteuttaa toimistojen ja toimipisteiden lähiverkkojen yhdistämistä. Se yhdistää kaikki Itä-Suomen alueen ev.lut. kirkon toimipisteet ja palvelut”, selvittää Ciscon account manager, Jarmo Hokkanen.

Uusi verkko on paitsi nopea, se on myös joustavampi, sillä verkkoa ei ole sidottu yhden operaattorin toimintaan. ”Nyt voimme valita paikallisesti parasta palvelua toimittavan kumppanin”, mainitsee Laukkarinen.

Meraki-teknologialla toteutettiin myös toimipisteiden kiinteät lähiverkot, langattomat verkot, tietoturvaratkaisut sekä palomuurit. ”Kun aiemmin toimipisteessä saattoi olla reititin, lähiverkkokytkin ja lähiverkon tukiasema erikseen, nyt riittää yksi Merakin laite”, kertoo Hokkanen.

”Muutos on tuonut mukanaan merkittäviä kustannussäästöjä. Verkko on voitu viedä kaikkiin, pienimpiinkin toimipisteisiin, kun ratkaisu kaikkine palveluineen on hyvin kustannustehokas. Meillä on noin 1200 työasemaa verkossa ja pienistä muutoksista kertyy iso säästö”, kiittää Laukkarinen.

Parempi hallinta verkon toimintaan

”Projekti toi merkittävän parannuksen aikaisempaan. Yhteydet ovat nopeampia, kaikissa toimipisteissä on nyt langaton verkko ja vierailijaverkko, kapasiteettia on enemmän ja meillä on parempi näkyvyys ja hallinta verkon toimintaan”, Laukkarinen toteaa.

Yksi hallinnan lisääntymisen ja kustannussäästöjen mahdollistaja on se, että verkon hallinta siirtyi ulkoiselta palveluntarjoajalta kirkon omalle IT-henkilöstölle. ”Aiemmin verkkoon ei ollut näkyvyyttä eikä muutosten tekeminen ollut joustavaa. Nyt me tiedämme koko ajan mikä verkon tilanne on ja voimme reagoida asioihin itse. Ongelmatilanteissa saamme dataa ja diagnostiikkaa ja pystymme opastamaan käyttäjiä verkkolaitteiden käytössä”, Laukkarinen kertoo.

”Uudet laitteet ja verkko on nyt asennettu kaikkiin toimipisteisiin. Olemme käyttäneet verkkoa nyt noin vuoden ajan ilman suurempia ongelmia tai käyttökatkoja. Kokonaisuutena tämä on ollut siis todella onnistunut projekti”, toteaa Laukkarinen tyytyväisenä.

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän Itä-Suomen IT-aluekeskus

IT-aluekeskus on Itä-Suomen seurakunnille IT-palveluja tuottava palvelukeskus. Aluekeskuksen päätoimipaikkana ja isäntäseurakuntana toimii Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymä ja aluekeskuksen yhteistyösopimuksessa on mukana 50 seurakuntaa. IT-aluekeskuksen tehtäviin kuuluvat laitehankinnat ja -asennukset, käytön tuki, tietoturva, tietosuoja sekä tietoverkkojen- ja palvelinten ylläpito.