Savonia-ammattikorkeakoulussa haluttiin siirtyä useasta varmistusjärjestelmästä yhteen, kaiken kattavaan järjestelmään. Yksi järjestelmä pienentäisi ylläpitotyön määrää ja mahdollistaisi sen, että yhdellä silmäyksellä näkisi kaikkien eri palvelinten varmuuskopioiden tilanteen. Keskeisin syy vaihtaa uuteen järjestelmään oli kuitenkin aikaisempien varmistusratkaisujen rajallisuus.
”Silloisten järjestelmien ongelma oli se, ettei niistä saanut varmuuskopioita kuin korkeintaan kahden kuukauden takaa. Meillä opettajat saattavat olla kesälomalla pitkäänkin ja jos oikein huono tuuri kävisi ja jotain sattuisi kesäloman alussa, odottaisi lomalta palaajaa ikävä yllätys, kun tiedostoja ei enää saisi palautettua yli kahden kuukauden takaa”, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun atk-suunnittelija Petri Siiskonen.
”Nykyaikana liikkuu jonkun verran kryptoviruksia, jotka työasemalle päästessään kryptaavat kaikki tiedostot, joihin koneelta on pääsy. Meilläkin on näistä kokemusta muutaman vuoden takaa. Tarvitsimme järjestelmän, jonka avulla saamme pidettyä varmuuskopiot varmassa turvassa”, Siiskonen jatkaa.
Rubrik valittiin Tietokeskuksen kanssa
Tietokeskus on ollut jo pitkään Savonia-ammattikorkeakoulun kumppani. Yhteistyöhön on kuulunut laitetoimituksia, verkkoratkaisuja ja tietoturvaa. ”Yhteistyö on toiminut hyvin. Tietokeskuksella on monipuolista teknistä asiantuntemusta, yhteistyö on sujuvaa ja sieltä saa kaikkiin kysymyksiin vastauksen”, Siiskonen kertoo yhteistyöstä.
Kun varmistuspalvelujen uusiminen tuli ajankohtaiseksi, tuntui luontevalta laajentaa yhteistyötä ja lähteä yhdessä etsimään sopivaa ratkaisua. ”Savonialla oli jo selvästi perehdytty erilaisiin vaihtoehtoihin ja teknologioihin. Teimme muutamasta vaihtoehdosta vertailun, listasimme plussat ja miinukset. Nopeasti tulimme siihen tulokseen, että Rubrik voisi olla oikea ratkaisu yksinkertaisuutensa ja joustavuutensa takia”, kertoo Tietokeskuksen konsultti Tommi Peltola.
Rubrikin arkkitehtuurissa on myös kiinnitetty erityistä huomiota tietoturvaan. ”Rubrik on kokonaisratkaisu, jossa on sekä rauta että ohjelmisto samassa paketissa. Koska se on suljettu järjestelmä, siihen on virusten erittäin vaikea päästä”, Mikkola selventää.
Käyttöönotto onnistui poikkeusoloissakin
Rubrik on erittäin helppo ottaa käyttöön. Siitä oli lopulta iso etu, kun korona yritti lyödä kapuloita projektin rattaisiin. ”Vaikka koronan vuoksi asiantuntijat eivät voineet tulla kampukselle, pystyimme silti viemään projektin maaliin yhdessä. Tietokeskus ohjeisti meitä etänä ja me ruuvasimme Rubrikin paikalleen ja kytkimme piuhat”, Siiskonen kertoo.
”Tämän jälkeen me pystyimme hoitamaan asennuksen ja konfiguroinnin loppuun etäyhteyttä pitkin”, Mikkola täydentää.
Huolellisen käyttökoulutuksen jälkeen Savonian väki on pystynyt käyttämään järjestelmää vaivatta. ”Entisiin järjestelmiin verrattuna Rubrik on todella helppokäyttöinen ja nopea, ottaa varmuuskopiot minuuteissa – ja ne voi myös palauttaa minuuteissa. Kerran olemme joutuneet testaamaan palautusominaisuutta käytännössä ja kun sitä oli käyttökoulutuksessa harjoiteltu, se sujui täysin ongelmitta”, Siiskonen toteaa tyytyväisenä.
Rubrik pienentää ylläpitotöitä
Kun Rubrik on kerran kunnolla asennettu ja säädetty käyttöön, ei tarvitse muuta kuin seurata aika ajoin, että siellä on edelleen kaikki kunnossa. Perinteisiin varmistusjärjestelmiin verrattuna työtä on paljon vähemmän, kun ei tarvitse vaihdella nauhoja tai tehdä mitään muutakaan manuaalista tai aikaa vievää työtä.
”Edes päivitysten asennuksia ei tarvitse hoitaa itse, vaan ne kuuluvat Rubrikin tukeen. Vaikka päivitysten asentaminen ei ole kovinkaan kummallinen homma, niin kun senkin voi ulkoistaa, niin mielellään sitä hyödyntää tällaista palvelua”, Siiskonen naurahtaa.
”Järjestelmä jopa ennustaa ja huomauttaa, jos kapasiteetti on loppumassa. Niin kauan kuin kapasiteettia riittää, Rubrik käy ja kukkuu ihan itsestään”, Mikkola täydentää.