Microsoft Power Platform Conferencen pääaiheina 3.-5.10.2023 Las Vegasissa olivat AI ja Copilot. Tässä blogautuksessa pureudun tarkemmin siihen mitä nämä teknologiat käytännössä tarkoittavat ja mitä hyötyä ne tuovat suomalaisten yritysten tietotyöläisille ja liiketoiminnalle.
Useimmat puhuvat ainoastaan Microsoft 365 Copilotista. Tilanne on kuitenkin se, että Microsofilla on tällä hetkellä 89 eri tuotetta, joissa Copilot löytyy vähintään preview-tilassa. Näissä tuotteissa copilotteja on yhteensä 155 erilaista, joista jokainen on tuunattu auttamaan juuri kyseisen tuotteen ominaisuuksien kanssa. Tyypillisesti samaan aiheeseen löytyy siis Copilot-tuote ylläpitoa avustamaan sekä loppukäyttäjien hyödynnettäväksi.
Tähän päälle tarjonnassa on Azuren resurssit, joiden avulla saadaan toteutettua vaikka sitten se ChatGPT -tyyppinen palvelu sisäisesti ilman henkilökohtaista kuukausimaksua. Käyttäytymissäännöt tällekin chatille annetaan käyttäen luonnollista kieltä. Erityisiä koodaustaitoja ei siis tarvita, että yritys pääsee alkuun.
Kannattaa myös asennoitua siihen moodiin, ettei tarkoitus ole rakennella kaiken tietävää Skynettia, joka tietää kaiken yrityksen datan ja internetin sisällön vielä siihen päälle – vaan AI-palasia tulee olemaan useita, joista jokainen säädetään siihen toimintoon mitä ollaan rakentamassa.
Yritys omistaa oman datansa ja tekoälyllä on moraali
Microsoft painotti myös runsaasti tietoturvaa ja luottamusta, vastuullisuutta unohtamatta. Lyhennettynä Microsoftin tekoälyratkaisut ovat kaikki sellaisia, ettei asiakkaiden dataa käytetä itse mallin kouluttamiseen eikä dataa lähetetä Microsoftille.
Microsoft haluaa tekoälyn olevan vastuullinen. Vastuullisuus taas näkyy sisäänkoodattuna ominaisuutena esimerkiksi niin, että on aiheita, joita Microsoftin tekoälytuotteet eivät käsittele. Erityisesti mustanhuumorin ystäville varoitus: tekoäly kieltäytyy pyynnöistä, jotka se tulkitsee sopimattomiksi. Testeissä tekoäly esimerkiksi kieltäytyi kirjoittamasta hauskaa hautajaisadressia. Samalla tavalla käy kuvien generoinnissa: tietyt sanat voivat aiheuttaa sen ettei kuvaa generoida ollenkaan.
Microsoft kuitenkin yrittää vain pitää huolen, että heidän työkaluillaan ei kiusata, herjata, huijata tai tehdä laittomuuksia. Käytännössä tekoälyltä kannattaa odottaa aika asiallista meininkiä pienellä twistillä amerikkalaista moraalia. Tämä kuitenkaan tuskin rajoittaa tekoälyn hyödyntämistä tavallisen suomalaisen tietotyölaisen arjessa tai yrityksen liiketoiminnassa.
Mikä Copilot on ja miksi siitä pitäisi kiinnostua?
Aikaisemmin olen yhdistänyt Copilotin vain Officen kylkeen. Tai admin-puolelle avustamaan tietoturvan kanssa. En ole kuitenkaan ollut täysin varma puhutaanko tässä nyt Cortana-tyyppisestä avustajasta vai jostain isommasta. Sitten, Microsoftin sanoin, tuli ChatGPT ja räjäytti pankin. Suunta muuttui ja lyhyessä ajassa on rakennettu jotain ennennäkemätöntä.
”Vegasissa ymmärsin ison kuvan siitä mitä Microsoft todella on rakentamassa.”
Copilot tulee olemaan osa lähes kaikkia Microsoftin tuotteita. Jos rakennat PowerAppsejä – Copilot avustaa sinua muotoilussa, yhdistämisessä, koodin kirjoituksessa ja monessa muussa. Tuottavuutesi todennäköisesti nousee reilusti koska saat aikaan nopeammin, vähemmällä vaivalla ja joka käänteessä ei tarvitse kiivetä edellä puuhun.
Myös sovellusten käyttäjät hyötyvät! Copilot voi generoida sovelluksen datasta jonkun infolaatikon riippuen siitä missä kohtaa sovellusta mennään tai sille voi esittää kysymyksiä datasta. Toisin sanoen juuri omaan käyttöön tehtyjen liiketoimintasovellusten tekeminen ja kasaaminen ei ole koskaan ollut niin helppoa kuin kohta. Käytännössä loppukäyttäjät voivat itse tehdä sovelluksensa, kunhan vain uskaltavat rohkeasti kokeilla ja todeta, kuinka helppoa se on.
”On aika luopua exceleistä ja paperilapuista.
Omien sovellusten vallankumous alkaa viimeistään nyt!”
PowerAutomatessa Copilot rakentaa työnkulun, jonka ihminen voi kuvailla käyttäen luonnollista kieltä. Voit esimerkiksi pyytää työnkulun, joka reagoi saapuneeseen sähköpostiin ja listaa siitä asioita Sharepoint-listaan. Voit myös pyytää Copilotia rakentamaan monimutkaisempia työnkulkuja, johon liittyy hyväksymiskäytäntöjä, IF/OR-ehtoja tai mitä ikinä mieleen juolahtaakaan.
Tekoälyn ohjaamista kutsutaan promptaamiseksi. Muista olla täsmällinen ohjeissasi: ”lähetä viesti henkilöille” ei ole yhtä hyvä prompti tekoälylle, kuin ”lähetä sähköposti osoitteeseen tietonen@tietokeskus.fi.”
Ensimmäisessä promptiesimerkissä tekoäly ei ehkä hoksaa, että haluat nimenomaan lähettää sähköpostiviestin tai kenet haluat viestin vastaanottajiksi. Se voi ehdottaa esimerkiksi Teams-viestin tai tekstiviestin lähettämistä, jolloin lopputulos ei ole halutunlainen.
Virtual Agenttien avulla voidaan tehdä muutoksia tai jopa käyttää ikivanhoja sovelluksia. Käytännössä Virtual Agent heiluttaa hiirtä ihmisen puolesta. Olet suuren päätöksen edessä: saako agentti kirjoittaa esimerkiksi ERP:iin jotain minkä tekoäly on generoinut ilman, että ihminen on sen tarkastanut?
Rakensin itse labran, joka lukee sähköpostista laskuja, naputtaa ne vanhaan ERP:iin, listaa naputtelut excel-tiedostoon ja summaroi laskun sisällön tekoälyn avulla tekstiksi. Lopuksi tekoäly vielä kuittaa laskun lähettäjälle, että lasku on käsitelty näillä ja näillä tiedoilla. Oikeassa elämässä laittaisin tuohon kyllä ihmistarkistuksen väliin varmuuden vuoksi, mutta kaikki tämä onnistui tavallisella käyttäjälisenssillä ilman mitään lisäpanostuksia IT-infraan.
PowerBI-raporttien tekemisestä helpompaa Copilotin avulla
Copilot auttaa niin raporttien tekijää, kuin lukijaakin. Power BI -raporttien tekeminen helpottuu, sillä Copilot voi avustaa raporttien tekemisessä. Queryjen ja DAX:ien kanssa ei ehkä tule enää samanlaista vääntöä kuin aikaisemmin. Ja arvatkaa mitä? Raportin lukija voi taas kerran saada tekstinä valmiiksi pureskellun tiedon. Näin se laiskinkin raporttia lukeva tietää pääkohdat onko joku tietty luku nosteessa vai syöksyssä.
Eikä siinä vielä kaikki: Power BI muuttuu datan Powerpointiksi – käyttöliittymää on muutettu muiden Office-tuotteiden kaltaiseksi, joka varmasti laskee kynnystä lähteä kokeilemaan datan visualisointia
Office-paketin kyljessä oleva loppukäyttäjille suunnattu Copilot on niin hurjaa kamaa, että toivottavasti edes puolet toteutuu mitä sen pitäisi pystyä tekemään. Nyt jo itsestään selvät ominaisuudet ovat esimerkiksi Wordin kirjoitusapuri, joka tarvittaessa tiivistää, vaihtaa kirjoitustyyliä, kääntää tai muokkaa tekstiä.
Excelille voi puhua ja se muuttaa taulukot pivot muotoon tai rakentaa donitsit tarpeen mukaan. Firman VLOOKUP guru joutuu vähän parantamaan peliään pitääkseen asemansa. Kohta kaikki pärjää yksin.
PowerPoint tekee myös slaidit melkein valmiiksi ja todennäköisesti nätimmiksi mihin moni työntekijä itse kykenee. Tosin tässä on selkeästi sellainen haaste, että brandätyistä slaideista ei kukaan puhu mitään. Monessa firmassa tämä tulee siis olemaan markkinointiosaston painajainen, kun innokkaimmat puhujat pääsevät slaideja rakentamaan.
Monista itsesi – Copilot osallistuu palavereihin puolestasi
Mutta sitten se kreisi puoli. Copilot voi kuulemma myös osallistua palaveriin puolestasi. Ei aktiivisena osapuolena, mutta se on kuulemma erittäin hyvä kuuntelemaan. Palaverin päätteeksi saat yhteenvedon mitä palaverissa käsiteltiin ja mitä sinulta odotetaan. *Disclaimer: tätä ei nähty konferenssissa käytännössä, video oli toki hieno.
”Mitähän mahtaa tapahtua kun kaikki laittaa Copilotin puolestaan palaveriin eikä kukaan tule paikalle?”
Mielenkiintoinen on myös ominaisuus, joka auttaa tiedon jäsentelyssä ja hakemisessa. Maanantaiaamun voi aloittaa kyselemällä Copilotilta mitä sähköposteja minulla olisi käsiteltävänä. Taas kerran tulee lista asioista mitä juuri minulta odotetaan ja mistä ihmiset ovat postia lähettäneet.
AI:n kapasiteetti lukea ja ymmärtää valtava määrä tietoa myös auttaa etsimään ”mitä sovittiin ja kenen kanssa tyyppistä tietoa”. Vastaus on, että ”Matti sanoi näin chatissä ja sopimusdokkarissa lukee asiasta näin”. Samassa yhteydessä on viitteet lähteisiin, joten chatin voi käydä itse lukemassa ja tarkastaa sopimuksen sisällön.
Tekoälystä kilpailuetua suomalaisille pk-yrityksille
Kaiken kaikkiaan elämme erittäin mielenkiintoisia aikoja. Toimialasta riippumatta tietotyöläiset voivat kehittyä työelämässä seuraavalle levelille. Toisaalta taas firmat voivat tulla tehokkaammiksi siinä mitä tekevät, vähentää virheitä, hyödyntää enemmän dataa ja erottautua kilpailijoista. Koko kakkua ei kannata kerralla syödä vaan ratkaista tai tehostaa muutamaa asiaa kerrallaan. Ja tehdä siitä jatkuva tapa toimia.
Meidän asiakaskohtaiset workshopit tekoälyn ja Copilotin ympärillä alkavat pyöriä jo marraskuussa, kun nippu copilot-tuotteita julkaistaan 1.11. Toimi nopeasti ja varaa oma puolipäiväisesi – valjastetaan AI ja Copilot yrityksenne hyödyksi.
Ajankohtaista
Kävimme yrittäjä ja tietokirjailija Immo Salon kanssa innostavan keskustelun luovasta tekoälystä ja sen vaikutuksesta pk-yritysten […]
Perinteisesti organisaatioissa IT:n rooli on ollut ylläpitävää. Käytännössä on siis huolehdittu siitä, että IT-infran perustoiminnot […]
Käyn tässä blogissa läpi IT2024-tutkimuksen kiinnostavia löydöksiä tekoälyn hyödyntämiseen liittyen ja peilaan niitä konsultin työssä […]
Webinaarissa kerromme kokemuksista, miten eri organisaatioissa Copilot käyttöönotot ovat sujuneet ja millaisia huomioita on eri PK-yrityksissä tehty.Kerromme myös mitä sinun tulee ottaa huomioon Copilotin käyttöönotossa ja miten saat siitä kaiken tehon irti.
Haluatko oppia, mitä tekoäly on ja miten se auttaa sinua ja yritystäsi? Tervetuloa osallistumaan webinaariimme, jossa tutustumme tekoälyn perusteisiin ja sen sovelluksiin suomalaisissa PK-yrityksissä.
Webinaarissa konsulttimme kertovat vinkkejä siihen kuinka parannat tietoturvaa Microsoft 365 ympäristöissä. Kuulet myös kuinka saat kaiken hyödyn irti kuukausittaisista lisenssikustannuksista työn tuottavuuden tehostamiseksi Microsoft 365 ympäristöissä.