Tekoälyn vastuullisuus tai pikemminkin sen puute on ollut viime aikoina uutisotsikoissa: promptaaminen ja tekoälyn kouluttaminen kuluttavat luonnonvaroja. Vähemmän on ollut esillä näkökulma, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää vastuullisuuden edistämiseksi. Yksittäisellä IT-osaston työntekijällä on vaikutusvaltaa tähän liittyen eräässä hieman yllättävämmässä kontekstissa: IT-laitteiden hankinnassa.
Yksittäinen yritys – ja yksittäinen IT-osaston hankinnoista vastaava henkilö – voi vaikuttaa yllättävänkin paljon ja konkreettisesti IT-laitehankintojen vastuullisuuteen. Keskityn tässä kirjoituksessa siihen, miten yksittäinen IT-osaston laitehankinnoista vastaava voi parantaa hankintaprosessin vastuullisuutta tekoälyn avustamana.
Otetaanpa kuitenkin askel taaksepäin, nimittäin vastuullinen IT-laitehankinta ylipäätään, ilman tekoälyä. Mitä kaikkea vastuulliseen IT-laitehankintaan kuuluu?
IT-laitehankinnoissa on niin ympäristö- kuin sosiaaliseen teknologiseen vastuuseen liittyviä osa-alueita. Keskeisiä asioita monen yrityksen vastuullisissa IT-laitehankinnoissa ovat mm. toimitusketjun läpinäkyvyys, työolojen eettisyys, raaka-aineiden alkuperä, laitteiden energiatehokkuus ja hiilijalanjälki, laitteiden elinkaaren hallinta ja kierrätys sekä laitteiden tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvät näkökohdat.
Kyseessä on moniulotteinen kokonaisuus, ja yritykset painottavat hankintojen vastuullisuudessa eri osa-alueita. Keskeistä on ymmärtää, mitkä vastuullisuusteot ovat vaikuttavimpia omassa toiminnassa ja mihin omalla toiminnalla pystyy parhaiten vaikuttamaan. Tässä vaiheessa kuvioihin astuu vastuullisuustyön vaikutusten laskeminen – ja tekoäly.
Miten tekoäly liittyy IT-laitehankintojen vastuullisuuteen?
Tekoälyn avulla hankintaprosessia voidaan optimoida ja se voi auttaa suodattamaan olennaisen suuresta määrästä dataa. Tekoäly on mainio erilaisten skenaarioiden tuottamisessa, ja vastaamaan “mitä jos” -kysymyksiin. Sen vaikuttavuus vastuullisissa hankinnoissa syntyy kyvystä laskea eri toimenpiteiden vaikutus esimerkiksi CO2-päästöjen määrään tai laitteen elinkaaren pituuteen.
Olemme Lenovolla kehittäneet alustallemme tekoälykomponentin, jonka avulla IT-laitteita ostava voi ottaa hankintapäätöksissään huomioon oman yrityksen ympäristövastuutavoitteet, oli kyse sitten laitteiden elinkaaren pidentämisestä, hiilijalanjäljestä tai energiatehokkuudesta. Se tuottaa erilaisia vaihtoehtoja hankintoihin ja laskee näiden tehokkuusvaikutukset suhteessa yrityksen ympäristövastuutavoitteiden mittaristoon.
Järjestelmään syötetään ensin asiakkaan nykyinen laitekanta tai laitteet, joita asiakas on ajatellut hankkivansa, minkä jälkeen tekoäly käy haistelemassa julkisista lähteistä, kuten asiakkaan verkkosivuilta tai ESG-raportilta, mitä vastuullisuustavoitteita yrityksellä on. Tämän jälkeen se laatii ehdotuksia, kuinka IT-laitteiden hankintaprosessiin voisi tehdä muutoksia ja se laskee, mikä olisi näiden vaihtoehtoisten toimenpiteiden vaikutus laitteiden hiilijalanjälkeen tai elinkaareen – esimerkiksi minkä verran päästöt vähenevät, jos hankimme laitteet palveluna tai kunnostettuina uutena ostamisen sijaan. Ja jos tavoite on vähentää päästöjä 2030 mennessä X prosenttia, niin tekoäly ehdottaa, minkälaisia laitteita tällöin kannattaa hankkia.
Tässä yhteydessä on kuitenkin todettava, että esimerkiksi hiilijalanjäljen laskentaan ei ole olemassa yhtä yhtenäistä tapaa, mutta oma järjestelmämme ottaa huomioon mm. SBTI:n ohjeistukset. Siksi lukujen vertailu eri laitevalmistajien välillä ei ole mielekästä.
Vaikuttavimpien vastuullisuustekojen tunnistaminen
Tekoälyn laskentateho kykenee näyttämään vastuullisuustekojen (tai tekemättä jättämisen) mittakaavan. Se auttaa IT-päättäjää valitsemaan vaikuttavimmat toimenpiteet yrityksen vastuullisuustavoitteiden toteuttamiseksi ja hahmottamaan, onko jokin ratkaisu vastuullisempi kuin toinen.
Usein IT-laitehankinnoissa on tehty ostopäätöksiä vakiintuneen kriteeristön pohjalta, jossa ei ole välttämättä otettu huomioon yrityksen vastuullisuustavoitteita. Kyseessä on kuitenkin päätös, jossa IT:n hankinnoista vastaavalla on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa yrityksen vastuullisuustavoitteiden toteutumiseen ja esimerkiksi hiilijalanjäljen pienentämiseen. Ostopäätösten lisäksi vaikuttavia vastuullisuustekoja syntyy laitteen elinkaaren loppupäässä. Näiden toimien vaikuttavuus kannattaa ilman muuta laskea: Kannattaako panostaa mieluummin uusiin energiatehokkaisiin vastuullisesti tuotettuihin laitteisiin vai nykyisen laitekannan elinkaaren pidentämiseen omassa käytössä?
Hyödynnä tekoälyn tarjoamia vaihtoehtoja keskusteluissa laitetoimittajien kanssa
Parhaassa tapauksessa tekoäly voi vauhdittaa yrityksen vastuullisuustavoitteiden toteutumista ja tukea sen strategiaa. Tarjoa sille riittävästi tietoa, niin saat parempia ehdotuksia.
Tekoäly tuottaa erilaisia skenaarioita ja laskee eri vaihtoehtojen tehokkuuksia – se näyttää toimenpiteiden vaikuttavuuden kokoluokan ja tuottaa hyvän pohjan keskustelulle IT-laitteiden vastuullisemmasta hankinnasta tai nykyisen laitekannan optimoinnista vastuullisuustavoitteita paremmin tukevaksi.
Se ei siis itsessään ole valmis ratkaisu vastuullisempaan IT-laitteiden hankintaan, vaan jokaisen IT-laitteita yritykseen hankkivan kannattaa käydä vielä laitetoimittajan kanssa keskusteluja. Kysy, kuinka toimittaja voisi omalla toiminnallaan tukea vastuullisempaa hankintaa, esimerkiksi laitteiden ympäristöystävällisempään toimitukseen, elinkaaren pidentämiseen tai pilvipalveluihin siirtymiseen liittyen.